Wyszukiwarka
Liczba elementów: 52
Rosół to niekwestionowana królowa wszystkich zup. Kuchnia staropolska słynęła ze znakomitych rosołów. Już w okresie stanisławowskim, jak podają Maria Lemnis i Henryk Vitry w Staropolskiej kuchni i przy polskim stole (1983 r., s. 163), zarówno w kuchni szlacheckiej, jak i mieszczańskiej rosół był ulubioną zupą.
więcej >>
Dodaj do planera
Fasola została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem ich ziem przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów. Zalety fasoli zostały docenione przez Europejczyków i warzywo to zagościło na stołach Starego Kontynentu. Fasola należy do roślin o dużej wartości energetycznej oraz o bardzo dużej zawartości białka i okresowo może zastępować mięso.
więcej >>
Dodaj do planera
Wraz z intensywnym rozwojem górnictwa i hutnictwa na Górnym Śląsku rozpowszechniła się hodowla gołębi. „Tworzące się skupiska ludności związanej miejscem zamieszkania i pracą tylko z przemysłem, zapoczątkowały powstawanie nowych środowisk społecznych – środowisk robotniczych, w tym przypadku wywodzących się z miejscowej ludności korzeniami wrosłej w tradycje kulturowe wsi.
więcej >>
Dodaj do planera
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzymy wszystkim dużo spokoju, szczęścia, miłych rodzinnych chwil, a na świątecznych stołach smakowitych śląskich smaków.
 Życzymy Państwu spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas odpoczynku od codziennego zgiełku pozytywnie Państwa naładuje na cały 2013 r. Zarząd i pracownicy Śląskiej Organizacji Turystycznej
 Szczęśliwych, rodzinnych i pełnych pogody świąt Wielkiej Nocy życzą Zarząd oraz Pracownicy Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Istebna
Początek wydarzenia o godzinie 17.00 w Amfiteatrze "Pod Skocznią" w Istebnej W programie: -Poczęstunek KGW -konkurs na danie kulinarne z ziemniaka -zabawa z DJ Zapraszamy:)
więcej >>
Dodaj do planera
Rosół to klasyczna polska zupa, która rozgrzewa i syci. Każdemu z nas kojarzy się on z dzieciństwem kiedy nasze mamy lub babcie gotowały nam go, gdy byliśmy chorzy. Przygotowany z miłością i cierpliwością jest symbolem rodzinnych spotkań i gości na naszych stołach od pokoleń.
Rosół - makaron/galantyna z kury/warzywa
Rosół / warzywa / mięso z żebra wołowego / mięso z indyka / domowy makaron
Tatar siekany z polędwicy wołowej / ogórek kiszony / cebula / żółtko / masło / musztarda / sól wędzona / pajda
Rosół / makaron / warzywa