Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 25
INTENSYWNA BARWA ZIELONEJ “ŁĄKOWEJ” SAKIEWKI NADZIEWANEJ DUSZĄ BESKIDU CZYLI PSTRĄGIEM Z WIŚLAŃSKIEGO POTOKA I DOMOWYM BUNCEM, PODANE NA ZIEMISTEJ SŁODYCZY PIECZONEGO BURAKA.
PRÓBA UCHWYCENIA ISTOTY LASU W POSIEKANEJ DELIKATNEJ POLĘDWICY Z JELENIA DOPEŁNIONEJ CHRUPIĄCYMI SKWARKAMI, KTÓRE RÓWNOWAŻY KWASOWOŚĆ DOMOWEGO OGÓRKA KISZONEGO A CAŁOŚCI DOPEŁNIA HARMONIA MARYNOWANEGO BOROWIKA Z WIŚLAŃSKIEGO LASU.
Kapuśnica to zupa śląskich górali sporządzana na wywarze z mięsa wieprzowego i soku z kiszonej kapusty. Kapuśnica była gotowana przy świniobiciu.
Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.
Kołocz wiślański z serem
Herbata z zielin
Wiślański sernik
Tradycyjne ciasto świąteczne, popularne na Górnym Śląsku, zwłaszcza podczas świąt i wesel.
Kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy i smarujemy musztardą. Na przygotowane mięso kładziemy plastry boczku, kiszonego ogórka i cebuli. Całość zawijamy i pieczemy na wolnym ogniu. Po upieczeniu odcedzamy sos i zagęszczamy go śmietana i mąką.
Umyte mięsa, obrane warzywa (bez kapusty) oraz przyprawy zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu, aż ratki będą miękkie. Liście kapusty sparzyć, rozbić lekko tłuczkiem; mięso obrać z kości. Wywar przecedzić. Wyłożyć formę folią spożywczą, a następnie liśćmi kapusty. Ułożyć w formie obrane mięso i zalać wywarem. Liście założyć do środka. Całość zwinąć folią i związać. Mocno schłodzić do stężenia. Galaretę podawać pokrojoną w plastry z chrzanem, z octem i cebulką lub same z chlebem.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarle (na tarcinę), odcedzić i dodać jajka, mąkę, sól, pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać w misce. Tak przygotowaną trzycieline, nabrać chochlą i nałożyć na rozgrzaną blachę. Piec i obracać, potem podsuszyć. Upiec tak 12 placków. W międzyczasie w garnku roztopić masło, zalać śmietaną, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru- podgrzać. Przygotować 4 naczynia żaroodporne do których należy wlać niewielką ilość uprzednio przygotowanej śmietany, tak aby przykryć dno, następnie szkubać (rwać na 4 kawałki każdy placek) i układać do naczyń, znowu polać śmietaną i tak przełożyć wszystkie placki.
100 g borowika suszonego namoczyć w zimnej wodzie na około 20 minut. Do garnka wlać 600 ml soku z kiszonej kapusty, zagotować. Dodać śmietanę i zahartować. Całość zagotować. Zdjąć z palnika i dodać 20 g masła. Suszone borowiki gotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły. Osobno gotować, do miękkości, w osolonej wodzie 4 średnie obrane ze skórki ziemniaki.