Data dodania:  2014-02-25

Wygląd:

Okrągłe bułeczki o gładkiej skórce z widocznym błyszczącym miodem. Mogą być posypane makiem lub bez. Na przekroju widoczne niewielkie pory.

Kształt:

Okrągły, nieco spłaszczony, na przekroju owalny.

Wielkość:

Średnica jednej kluski 4-5 cm, wysokość 3 cm.

Konsystencja:

Lekka i miękka – ciasto nasączone wodą z miodem, w dotyku skórka w miejscach polania miodem lepka. Pod naciskiem powstają zagłębienia.

Smak i zapach:

Smak delikatnie słodki, zapach lekko wyczuwalny, charakterystyczny dla ciasta drożdżowego.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Skórka jasno-brązowa, typowa dla upieczonego ciasta drożdżowego. W środku kolor ciasta jasny, żółty. Kluski polane złocistym miodem.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

       W Wilamowicach kuchnia miejscowa, choć nie różni się w sposób zdecydowany od ogólnopolskiej, posiada swoje własne specjały oparte na dawnych miejscowych recepturach. Jednym z takich przysmaków przygotowywanych przez gospodynie były kluski z miodem. Wykonywane były z ciasta drożdżowego i pieczone w piecu, aż do uzyskania złocistego koloru. Przed podaniem należało je poddać parzeniu we wrzątku lub gorącej zalewie przygotowanej z wody i miodu. Na koniec kluski polewane były miodem, dodatkowo można je było posypać makiem.

        Kluski z miodem do dnia dzisiejszego są jednym z wielu tradycyjnych dań wigilijnych podawanych w czasie świąt w Wilamowicach i sąsiednich miejscowościach. „Stół był nakryty najpiękniejszym obrusem i zastawiony „od święta”; na zaszczytnym miejscu – opłatek, dla niespodziewanego gościa zawsze dodatkowe nakrycie, a pod obrusem siano. W czasie Wieczerzy wigilijnej podawano tradycyjny zestaw potraw, składający się przeważnie z 12 dań. Najważniejsze z nich to: żur z ziemniakami, kluski z miodem, karp” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wilamowic).

 

 

Sprawdzone przepisy:

Z drożdży, mleka, cukru i odrobiny soli przygotować zaczyn, poczekać do wyrośnięcia, następnie razem z mąką wyrobić ciasto. Uformować kulki wielkości pięści, odstawić na chwilę, aby ciasto „odpoczęło”, gotować na parze. Podajemy z sosem z jagód i śmietaną.
Ciasto drożdżowe robimy, by wyrosło odstawiamy Małe placuszki zrobimy, do środka farszu włożymy Bułkę z tego zrobimy, by wyrosła odstawiamy Białkiem lekko smarujemy, na złoty kolor pieczemy

 

Twoja ocena:
Ocena: 5.0 (Oddano 1 głosy)
Wyświetlenia:  457