Dla Babci i Dziadka - kulinarna niespodzianka

Data publikacji:
15 Styczeń 2024
Odsłuchaj tekst

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Babci i Dziadka!

To już 21 i 22 stycznia!

Ten pierwszy miesiąc Nowego Roku jest wyjątkowy dla każdej babci i każdego dziadka. Czy myśleliście już o tym, aby przygotować z tej okazji rodzinny obiad albo kolację? Zamiast kolejnego fartuszka, czy książki. Zastanawialiście się, co podać, aby smakowało? Na pewno nic z diety bezglutenowej i innych nowoczesnych, wegańskich blogowych przepisów. Wszystko zależy od tego, co lubią. Zawsze sprawdzą się klasyczne i proste dania.

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać warzywa oraz przyprawy, doprowadzić wodę do wrzenia, gotować na małym ogniu około 2 godziny. Makaron ugotować.
Warzywa obrać, opłukać. Kurę umyć. Podzielić na 4 kawałki. Do gotującej się wody dodać mięso i warzywa. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia. Odcedzić, usunąć nadmiar tłuszczu. Przygotować kluski z grysiku – wymieszać dobrze, dodać trochę soli, lać na gotującą wodę, przelać zimną wodą, dodać do rosołu.
Schab sztygarski: Mięso rozbijamy i nacieramy przyprawami, następnie układamy kiełbasę i zawijamy tworząc roladę, którą owijamy nicią i obsmażamy na patelni. W garnku rozpuszczamy kostkę rosołową i wkładamy podsmażoną roladę i dusimy w rosole ok. 30 min. Na koniec dopiekamy mięso w piekarniku a gdy mięso wysycha polewamy piwem.
Mięso oddzielić od kości, naciąć poziomo, posypać przyprawami, natrzeć czosnkiem. W nacięcie włożyć kiełbasę, całość obwiązać nitką, oprószyć solą i dobrze zarumienić ze wszystkich stron na smalcu. Podlać bulionem i dusić 0,5 godziny. Zdjąć pokrywę i piec w piekarniku skrapiając wodą. Z upieczonego schabu zdjąć nitkę i pokroić w plastry. Sos podprawić zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki.
Kotlet rozbijamy, do smaku solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem. Jaja przepiórcze roztrzepujemy dodajemy do smaku maggi i zanurzamy kolejno kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy.

Chodzi o to, aby powrócić do czasów naszego dzieciństwa i ugotować/upiec dziadkom takie pyszności, które oni podawali swoim dzieciom i wnukom. Każdy, kogo w dzieciństwie babcia karmiła wie, że miłość w tym wypadku jest jedzeniem. Obiady, pierogi, gar zupy, knedle, chleb ze smalcem, albo desery - znikały w 5 minut. No w końcu babci odmówić nie można, a żadna z nich kalorii przecież nie liczy - krem do ciasta ma być najlepszy, słodki i tyle.

dzień babci

 

Babeczki i pierniki

Najczęściej to właśnie u dziadków spełniamy swoje kulinarne marzenia, pieczemy babeczki i pierniki. Może tym razem, to wnuki przygotują coś dla dziadków np. ciastka albo torcik w kształcie serca? Albo pizza! Z ulubionymi dodatkami babci i dziadka! W przypadku babeczek, które mogą przygotować nawet najmłodsze wnuki z pomocą mamy lub rodzeństwa, można wtedy zaszaleć z dodatkowym prezentem, np. paterą na ciasto. Babcia od razu będzie mogła ją wykorzystać. 

O czym myślę, gdy wspominam ciasta, które jadłam w dzieciństwie u dziadków? To ciasta proste w "babci stylu", bez wymyślnych składników: biszkoptowe albo drożdżowe z kruszonką, albo szarlotka.

Serwowana tutaj szarlotka ma swoich stałych miłośników. Znakomity, domowy jabłecznik podawany jest z lodami waniliowymi.
Szarlotka własnego wypieku na gorąco z lodami waniliowymi kardamonem i bitą śmietaną.
Drożdże rozrabiamy w śmietanie, dodajemy cukier i łączymy z pozostałymi produktami. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na 3 cm. Wykrawamy szklanką, na środek nakładamy powidła, ciastko składamy na połowę, a brzegi zlepiamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy do zrumienienia.
Przepis na placek drożdżowy z kruszonką to rodzinna receptura przekazywana na pokolenie.

Dla tych, którzy nie lubią, nie potrafią piec, najlepszym wyborem będzie piszinger! Takie wafle z kremem, mogą leżeć kilka dni - jeśli dziadek-łasuch im na to pozwoli.

Margarynę ucieramy z masą karmelową, na koniec dodajemy powidła i mieszamy. Przekładamy wafle kremem, przyciskamy ciężkim przedmiotem, odstawiamy na dwie godziny. Kroimy na kostki lub trójkąty.

Jeśli wiesz, co Twoi dziadkowie lubią najbardziej, możesz odwzorować tradycyjny przepis. A jeśli lubisz zaskakiwać i chcesz, a by to była niespodzianka - skorzystaj z tych propozycji. 

Przygotować kruszonkę z mąki pszennej, cukru i masła. Następnie piec w temperaturze 180˚C przez około 10 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać słodkiej śmietany, miodu, orzechów włoskich, laskowych i płatków migdałów (wcześniej uprażonych).
Szpajza o smaku kwiatów czarnego bzu/sos truskawowo-tymiankowy/kruszonka/borówka
Lody z koziego mleka i miodu wrzosowego, kamień z białej czekolady w towarzystwie gruszkowo-rabarbarowego kołacza z kruszonką owsianą

Pamiętajcie! Obowiązkowo zaparzcie aromatyczną herbatę...

 

Co jeszcze?

Wnuki i prawnuki, a często i dzieci, szykują upominki na Dzień Babci i Dziadka. To szczególnie ważny moment w roku, kiedy chcemy sprawić im radość. Jeśli jednak nie jesteście pewni czy sprostacie kulinarnym prezentom, zawsze możecie wybrać jakąś fajną propozycję ze sklepu. Kubeczki lub filiżanki to zawsze świetny zestaw dla amatorów herbaty, ziół i smakoszy kawy. Babcia na pewno chętnie wykorzysta nowy obrus, do wspólnych spotkań przy stole - chyba wszystkie babcie kochają obrusy. A i dziadkowie, są do nich przyzywyczajeni przez babcie!

dzień babci

Najważniejsze, aby prezent był przemyślany - wtedy stanie się sentymentalną pamiątką dla naszych seniorów. Rodzinne fotografie w pięknej ramce, plakaty, pamiętniki.

Pamiętajmy! Niezależnie od tego co wybierzemy, najwspanialszym upominkiem i tak będzie nasza obecność - dzieci i wnuków.

babcia

Wyświetlenia:  30