Flaki po staropolsku

Odsłuchaj tekst

Flaki po staropolsku

flaki

Potrawa jest serwowana w Karczmie Sączówka, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Flaki wołowe dokładnie czyścimy Potem kilka razy w wodzie je płuczemy Następnie flaki trzeba zagotować Wodę odlać i od nowa do miękka gotować
Flaki oczyszczone i sparzone zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. Odlać wodę. Zalać wywarem, dodać warzywa drobno starte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, gałkę muszkatołową. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, dodać do flaków. Na koniec dodać majeranek oraz odrobinę pieprzu. Doprawić całość do smaku.
Z szyi gęsi (bez skóry) oraz warzyw gotujemy bulion. Po ściągnięciu skóry z piersi oraz szyi, kroimy ją w cienkie plasterki (przypominające flaczki) i przesmażamy na złoty kolor, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na tym tłuszczu podsmażamy pokrojoną również w plasterki pierś z gęsi.
Flaczki ugotować w małej ilości wody. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić z połową masła. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę na złoto. Miękkie flaczki zalać rosołem, dodać resztę składników, zagotować, dać zasmażkę i doprawić przyprawami. Można dodać śmietany, zielonej pietruszki i octu. Podawać na ciepło z pieczywem.

 

Wyświetlenia:  99