Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta

Odsłuchaj tekst

Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.

rolada

Danie jest serwowane przez Restaurację U Przewoźnika, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Kroimy mięso na plastry i rozbijamy, dodajemy przyprawy, smarujemy musztardą , układamy zwinięte w boczku śliwki i ciasno zwijamy bawełnianą nicią, obsmażamy na patelni, przekładamy do piekarnika na blaszkę, podlewamy bulionem i dusimy. Z otrzymanego wywaru sporządzamy sos ze śliwkami, przecieramy go i zagęszczamy śmietanką.
mięso z jelenia kroimy w płaty, rozklepujemy na cienko, smarujemy musztardą dodając schab wędzony, kiełbasę szynkową, boczek wędzony, ogórek kiszony, cebulę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i szczenie zawijamy. Gotowe rolady pieczemy do uzyskania miękkości. Sos uzyskany z rolad zalewamy przygotowanym roztworem wody, śmietany i mąki oraz przyprawiamy do smaku.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę na wysypaną mąką stolnicę. Dodać oba rodzaje mąki, jajka i razem szybko wyrobić. Formować wałki i skośne kroić w równe kawałki. Gotować w osolonej wodzie. Szpinak ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcisnąć, drobno posiekać i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dodać rozgnieciony czosnek, jajka i namoczoną odciśniętą bułkę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wołowinę pokroić w plastry, dobrze rozbić, oprószyć przyprawami i mąką. Masę szpinakową rozsmarować na mięsie. Zwinąć rolady, dosmażyć na tłuszczu i dusić w bulionie do miękkości.
Rozbef wołowy rozbijamy na cienki plaster. Boczek wędzony zwijamy w roladę wołową i dusimy dusimy z rydzami i warzywami w śmietanie i czerwonym winie. Z mąki i jaj przygotowujemy lane kluski. Kapustę czerwoną szatkujemy, dusimy na smalcu z rodzynkami. Pokrojoną w plastry roladę serwujemy na duszonych rydzach i z kluseczkami podanymi na talerzu obiadowym.

 

 

Wyświetlenia:  108