Tradycyjna zagłębiowska zalewajka

Odsłuchaj tekst

Tradycyjna zupa podawana górnikom, hutnikom i innym reprezentantom ciężkiej pracy fizycznej. 

Potrawa serwowana jest w Restauracji Zagłębie Smaku (Hotel Holiday Inn Dąbrowa Górnicza), która jest członkiem Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Sprawdzone przepisy:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, gotować w wywarze mięsnym. Na smalcu zrumienić drobno pokrojoną cebulę z kiełbasą pokrojoną w półplasterki, następnie dodać do wywaru. Gdy ziemniaki zmiękną, wlać żurek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku przyprawami i wcisnąć czosnek. Przed podaniem dodać biały ser pokrojony w kostkę.
Ziemniaki drobno pokroić w kostkę i zalać wodą, tak by były tylko nią przykryte. Dodać żeberka wędzone. Gotować aż będą prawie miękkie. Dodać pokrojony czosnek, sól, pieprze i zioła. Wlać zakwas żurku i zagotować całość na małym ogniu. Wyjąć żeberka.
Ziemniaki wraz z żeberkami gotujemy w bulionie, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wyciągamy żeberka i dodajemy wcześniej przygotowany zakwas; gotujemy, a następnie całość miksujemy, dodając śmietanę i uzyskując konsystencję kremu; doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę kroimy w talarki wraz z cebulą i przesmażamy na oleju. Koperek miksujemy z oliwą.
Ugotować wywar na wędzonych kościach wieprzowych. Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kilka ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po ugotowaniu do miękkości ziemniaków zalać żurkiem ukiszonym sposobem domowym.

 

Wyświetlenia:  419