Traditional Silesian beef roulade with Silesian dumplings and red cabbage

Play text

Traditional Silesian beef roulade with Silesian dumplings and red cabbage.

It is served at Leśna Perła Restaurant, which is listed on the Silesian Tastes Culinary Trail.

Proven recipes:

Mięso umyć, pokroić w plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem, uformować owalne plastry. Boczek, ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z mięsem mielonym, doprawić do smaku. Przygotowany farsz porcjować na płaty wołowiny posmarowanej musztardą. Mięso zawinąć ciasno, spiąć wykałaczką i oprószyć mąką. Rolady obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia podprawić sos zawiesiną, zagotować i doprawić. Do części sosu dodać agar, wyłożyć na matę silikonową, kiedy masa zastali się wyciąć dekorację. Podawać ze śląskimi kluskami oraz czerwoną kapustą.
Mięso kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kładziemy na mięso, dodajemy plasterek ogórka, zawijamy wszystko mięsem i owijamy nitką. Smażymy przez ok. 50 min.
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, każdy plaster posmarować musztardą i posolić. Cebulę pokroić w kostkę a boczek i ogórek pokroić w słupki. Posypać plastry cebulą, a boczek i ogórek ułożyć wzdłuż szerszego boku rolady, przyprawić pieprzem. Ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub związać nitką. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć ze wszystkich stron, następnie podlewać wodą i dusić do miękkości mięsa. Sos zagęścić mąką zmieszaną z wodą.
Rolada: wytrybowaną polędwicę wołową rozbijamy, kładziemy na nią cienkie plastry boczku, kiełbasy oraz ogórka kiszonego oraz cebuli. Przyprawiamy delikatnie musztardą i przyprawami. Zawijamy na formę rolady w folii spożywczej. Gotujemy ok. 4 minut do ścięcia białka, obsmażamy na brązowo złocisty kolor i pieczemy w piecu ok. 25 minut.
Z udka królika wyciąć jedną kostkę. Lekko rozbić. Natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem. Marchewkę, ogórek, cebulę pokroić w kostkę. Mięso od wewnętrznej strony posmarować musztardą i ułożyć na tym pokrojone warzywa. Zawinąć wszystko w roladę. Obtoczyć ją w mące i podsmażyć na smalcu. Podlewać wywarem i dusić pod przykryciem do miękkości.

 

Views:  140