Kolejne restauracje dołączają do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”!

Data publikacji:
29 Marzec 2017
Odsłuchaj tekst

„Śląskie Smaki” to obecnie 29 lokali, w których podawane są dania przyrządzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale niejednokrotnie podane w nowoczesnej formie. Ci, którzy chcą poznać regionalne smaki, mogą mieć pewność, że dania są w tradycyjne, nie tylko w swoich składnikach, lecz także - sposobie przyrządzania. Wiele osób kosztując ich, wspomina z rozrzewnieniem smaki swojego dzieciństwa, a to chyba najlepsza rekomendacja. Cztery nowe restauracje: Restauracja Kameralna w Pszczynie, Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, Restauracja Zagłębie Smaku w Dąbrowie Górniczej i Restauracja Zielony Ogród w Zabrzu poszerzają ofertę Szlaku, gwarantując, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Restauracja Kameralna z Pszczyny czerpiąc z inspirowanej tradycją myśliwską kuchni myśliwskiej podaje jelenia z grilowaną sałatą, purre ziemniaczanym i podgrzybkami polanymi palonym masłem, a w Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły można zjeść tradycyjnych placków szkubanych, a na deser – puszysty wiślański sernik. Miłośnikom ekologicznej żywności polecamy Zielony Ogród z Zabrza. Najbardziej rozpoznawalne dania kuchni śląskiej jak wodzionka z bratkartoflami czy rolada z kluskami śląskimi i mordą kapustą przyrządzane są ze składników z ekologicznych upraw lokalnych producentów. Jest to także jedyna restauracja „Śląskich Smaków”, która serwuje śląskie niebo, czyli schab wędzony osobiście przez właścicieli restauracji, który podawany jest z sosem z suszonych owoców i knedlami.

Na uwagę zasługuje z pewnością Restauracja Zagłębie Smaku (Restauracja Hotelu Holiday Inn z Dąbrowy Górniczej) – jest to pierwsza restauracja Szlaku, w której można spróbować tradycyjnych potraw z Zagłębia. Zjemy tam więc zagłębiowską zalewajkę, pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami, a także przepyszne racuchy drożdżowe.

- Cieszymy się, że „Śląskie Smaki” nieustannie się rozwijają i dają możliwość coraz szerszego poznawania kuchni województwa – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. – To szczególnie ważne teraz, gdy ludzie przykładają coraz większą wagę do tego, co jedzą. Wbrew pozorom kuchnia regionalna jest zdrowa, a podana w nowoczesny sposób zaskakuje nie tylko wyśmienitym smakiem.

Oficjalne wręczenie certyfikatów Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” odbędzie się 31. marca w Katowicach podczas rozpoczęcia Targów GLOB 2017 (Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, plac Sławika i Antalla 1. Uroczystość wręczenia bezpośrednio po otwarciu targów Globalnie na głównej scenie o godz. 11.20).

 

Restauracja Zagłębie Smaku
menu Śląskich Smaków:
1. Tradycyjna zagłębiowska zalewajka
2. Pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami
3. Racuchy drożdżowe z jabłkiem i konfiturą owocową

Restauracja Zielony Ogród
menu Śląskich Smaków:
1. Szałot śląski
2. Wodzionka na gęsim smalcu ze smażonymi kartoflami
3. Śląski żur na zakwasie z gniecionymi kartoflami
4. Żeberka marynowane w miodzie i piwie na śląskim panczkraucie
5. http://slaskiesmaki.pl/pl-PL/Potrawy/Pokaz/675609/slaskie-niebo
6. Rolada wołowa, kluski i modro kapusta

Restauracja Kameralna
menu Śląskich Smaków:
1. Żur śląski z kiełbasą i jajkiem
2. Rolada śląska w sosie własnym z kluskami i modrą kapustą
3. Jeleń z grilowaną sałatą, purre ziemniaczanym i podgrzybkami polany palonym masłem

Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki
menu Śląskich Smaków:
1. Kapuśnica z ziemniakami i suszonymi borowikami
2. Placki ze szpyrkami
3. Placki szkubane
4. Wiślański sernik
5. Kołocz wiślański z serem
6. Herbata z zielenin

 

Śląskie niebo - Zielony Ogród

Rolada śląska w sosie własnym z kluskami i modrą kapustą - Restauracja Kameralna

Pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami - Restauracja Zagłębie Smaku

Herbata z zielenin - Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  0
Pogoda
Katowice