Laureci konkursu kulinarnego VI Festiwalu "Śląskie Smaki"
Data dodania: 4 kwietnia 2016

Laureci konkursu kulinarnego VI Festiwalu "Śląskie Smaki"


Laureatami VI Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbył się 18 czerwca 2011 roku w Gliwicach, zostały następujące drużyny:

KATEGORIA AMATORÓW:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej za Polędwiczki z suma z jeziora Goczałkowickiego, wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym, Rosół z kaczki ze swojskim grubo krojonym makaronem i kluseczkami z wątróbki oraz Udka z kaczki z fusiatymi kluskami i buraki z chrzanem

II miejsce: Team Rodzinny z Czarkowa za Krupnioki i żymloki (bułczanka), Zupę szpinakową oraz Medaliony (mielone) cielęce ze szpinakiem, marchewką i różyczki ziemniaczane

 

III miejsce: Zespół Folklorystyczny „Familijo” ze Skrzyszowa za Placek z rabarbarem, Kotłówkę wieprzową oraz Korytko ze zbijaczką: werflajsz z wątrobą z fetu, kapusta zasmażana, ziemniaki

KATEGORIA PROFESJONALISTÓW: 

I miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach za Sernik z sosem z żurawiny, Zupę cebulową po śląsku oraz Kaczka z jabłkami i żurawiną, pęczakiem prażonym i modrą kapustą

II miejsce: Restauracja "Stara Piekarnia" z Pszczyny za Perły księżnej Daisy - lodowy deser makowy z sosem karmelowo-rumowym, Książęce flaczki z gęsi oraz Dworską roladkę z gęsi z jabłkiem, gruszką, śliwką z czarnymi kluskami, sosem jarzębinowym i surówką z kalarepy podanej na kozim serze

III miejsce: Restauracja "Valdi Plus" z Mikołowa za Comber z królika z konfiturą z borówki i ajerkuchami z dynią, Zupę z oberiby z krupami i gołębiami oraz Bażanta konesera w towarzystwie śliwek, soczewicy i koziego sera




Fotoreportaż z festiwalu
  • 1
    - - - - -
  • 3
    - - - - -
  • 4
    - - - - -
  • 5
    - - - - -
  • 6
    - - - - -
  • 7
    - - - - -
  • 8
    - - - - -
  • 9
    - - - - -