Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 35
Hekele to tradycyjna śląska sałatka przyrządzana na zimno. Potrawa pochodzi z Górnego Śląska.
Befsztyk tatarski Duranta - polędwica wołowa/ogórek kiszony/grzanka
Sałatka z szyjkami rakowymi
Tatar ze śledzia/ogórek konserwowy/cebula czerwona/kolendra/pajda
Tatar siekany z polędwicy wołowej/grzyby marynowane/ogórek kiszony/cebula/żółtko/sól wędzona/masło/3 rodzaje musztardy/pajda
Potrawa ta jest inspirowana tradycyjną śląską pastą śledziową, która często gościła na stołach w trakcie postu. W dwóch odsłonach, jako tradycyjne śledzie oraz w bardziej nowoczesnym wydaniu z wędzona rybą, pestkami dyni i majonezemziołowym.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Tatar z polędwicy wołowej / dresing Worcester / żółtko confit / kapary
Harynka (matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak).
Śledź podawany na ciemnym, wilgotnym i słodkim chlebie gryczany, który ma swój niepowtarzalny smak (oryginalna i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie).
Placek ziemniaczany z śledziem w burakach.
Hekele - śląska sałatka śledziowa