Wyszukiwarka
Liczba elementów: 271
Statyczna treść
Projekt „Mobilne Śląskie”. Stworzenie systemu aplikacji mobilnych z wykorzystaniem zdigitalizowanych zasobów kulturowych wraz z rozbudową slaskie.travel celem zapewnienia powszechnego i otwartego dostępu do tych zasobów.”
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Od kilku lat Śląska Organizacja Turystyczna z zaciekawieniem śledzi trendy związane z kulinariami. Organizując kolejne edycje Festiwalu „Śląskie Smaki” zauważyć można nie tylko wzrost zainteresowania lokalnymi smakami, a nawet masową modę na kulinaria potęgowaną m. in. programami telewizyjnymi.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Działania promocyjne Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Już na początku XII stulecia mieszczanie w Raciborzu posiadali przywilej warzenia piwa, a piwowarstwo było najważniejszym źródłem dochodów. Piwo, oprócz źródła dochodu, było również powszechnym napojem ludzi, bez względu na klasę społeczną. Wówczas nie warzono piwa przez cały rok, tylko od jesieni do wiosny. W ciepłej porze, od czerwca do września, słód dawał kwaśną brzeczkę, poza tym latem trudno było dłużej przechowywać piwo. Najlepszy słód powstawał wiosną i jesienią, a najlepsze piwa produkowano w marcu.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Opis i regulamin konkursu "Poznaj Śląskie Smaki – podróżuj po Szlaku Kulinarnym”
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Gmina Porąbka położona jest nad rzeką Sołą, wśród stoków Beskidu Małego. Prawie połowę powierzchni gminy stanowią lasy. Obecność lasów iglastych i liściastych, a także bogata roślinność zdecydowały o występowaniu na tych terenach wielu rodzajów miodów, wśród których najbardziej popularny jest miód spadziowy. Oprócz niego, pszczoły z nektarów roślin kwitnących wytwarzają również miody akacjowe, lipowe, wielokwiatowe i nektarowo-spadziowe.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Tereny Żywiecczyzny to obszar o najwyższych walorach przyrodniczych, obejmujący mozaikę ekosystemów leśnych, wodnych i innych z bogactwem chronionych rzadkich gatunków roślin. Występuje tu duża różnorodność roślin, które są pożytkiem dla pszczół. Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru rożnych gatunków roślin uprawnych, sadowniczych, łąkowych, leśnych, górskich i dziko rosnących, kwitnących w tym samym czasie.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Od czerwca do końca wakacji trwała kampania z udziałem pięciu najbardziej poczytnych blogów o tematyce podróżniczej, koncentrujących się na wycieczkach po zielonych zakątkach województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Prezentacja filmowa Szlaku
więcej >>
Dodaj do planera