Wygląd:
Ciasto drożdżowe z nadzieniem serowo-makowym. Górę kołacza zdobi misternie ułożona dwukolorowa kruszonka, posypana cukrem pudrem.
Kształt:
Okrągły, na przekroju owalny, wysokość ok. 3-4 cm.
Rozmiar:
Średnica ok. 30-50 cm.
Barwa:
Złocista, na przekroju ciasto koloru kremowego z widocznym serowo-makowym nadzieniem w kolorze kremowo-grafitowym. Na górze rumiana ciemniejsza kruszonka.
Konsystencja:
Ciasto drożdżowe pulchne i sprężyste, z kruchą, wypieczoną kruszonką.
Smak:
Smak słodki, serowo-makowy. Zapach świeżego ciasta drożdżowego z kruszonką.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Międzyrzecze to wieś położona na Śląsku Cieszyńskim w województwie śląskim. Międzyrzecze stanowią dwa sołectwa – Międzyrzecze Górne i Międzyrzecze Dolne. Tradycja „kołocza” lub „kołacza” jako pieczywa obrzędowego, szczególnie świątecznego i weselnego, obecna jest w Międzyrzeczu od kilkudziesięciu lat.
Kołocze kiedyś pieczone były głównie przez gospodynie domowe. Tradycja ich wypieku jest kultywowana i przekazywana kolejnym pokoleniom, stając się ważnym elementem tożsamości lokalnej społeczności. Duże zasługi w pielęgnowaniu tradycji wypieku kołacza mają członkinie z Koła Gospodyń Wiejskich, które wypiekają kołacze na rożnego rodzaju uroczystości. Kołacz ma znaczenie nie tylko jako ciasto weselne, które Młoda para piecze przed weselem i obdarowuje nim sąsiadów, gości weselnych i księdza, ale również jako ciasto świąteczne, które pieczono i nadal piecze się podczas odpustu, dożynek oraz na festyny i inne lokalne uroczystości. Tym sposobem tradycja pieczenia kołacza przetrwała do dziś, a tradycyjną recepturę i metodę wytwarzania poznają najmłodsze mieszkanki Międzyrzecza Dolnego i Górnego.
Przygotowany z odpowiednio dobranych składników ciasta oraz najlepszego sera posiada specyficzny smak, a pieczony w odpowiedniej temperaturze – oryginalny wygląd. O oryginalności kołocza międzyrzeckiego świadczy charakterystyczne ułożenie masy makowej, która nakładana jest tylko w jednym miejscu – na środku ciast. Po przekrojeniu dominuje masa serowa z ciemną plamą makową. Dzisiaj kołacz znajduje się nie tylko na weselnym czy świątecznym stole, ale jest pieczywem wypiekanym w lokalnych piekarniach i cukierniach.