Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 28
2025-04-02
Wielkanoc, jedno z najważniejszych świąt w polskim kalendarzu, wiąże się nie tylko z obrzędami religijnymi, ale także z bogatymi tradycjami kulinarnymi. Każdy region Polski ma swoje charakterystyczne potrawy, które pojawiają się na wielkanocnych stołach, często przekazywane z pokolenia na pokolenie.
2024-12-10
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Babci i Dziadka! To już 21 i 22 stycznia! Ten pierwszy miesiąc Nowego Roku jest wyjątkowy dla każdej babci i każdego dziadka.
2024-01-15
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Babci i Dziadka! To już 21 i 22 stycznia! Ten pierwszy miesiąc Nowego Roku jest wyjątkowy dla każdej babci i każdego dziadka.
2023-12-11
Wigilia w województwie śląskim podobnie jak w innych regionach Polski, jest czasem rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Desery wigilijne mają swoje charakterystyczne cechy, a niektóre z nich mogą się różnić od dań przygotowywanych w innych częściach kraju.
2023-12-05
Smak, tradycja i rodzinna atmosfera... Województwo śląskie - region bogaty w historię i kulturę, słynie nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale także z wyjątkowej kuchni.
2023-09-05
Jesień w kuchni to czas, który przynosi ze sobą niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. To pora roku, kiedy możemy czerpać z obfitości świeżych produktów, które natura dostarcza w tym właśnie okresie. Oto kilka powodów, dla których uwielbiam jesienny sezon i jego wyjątkowe smaki.
2023-07-12
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2022-10-17
Myśląc o kuchni śląskiej najczęściej odruchowo przychodzi nam do głowy jej sztandarowe danie, czyli rolada wołowa – najlepiej z kluskami (gumiklyjzy) i czerwoną (modrą) kapustą. Skojarzenie jest oczywiście jak najbardziej słuszne, ale nie defi niuje całej kuchni województwa śląskiego i kulinarnego dziedzictwa tego regionu nawet w jednej setnej.
2022-08-24
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
2022-03-31
Święta Wielkanocne coraz bliżej. Warto więc pomyśleć o tym co znajdzie się na świątecznym stole.
2022-03-07
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2021-09-21
Potrawy, które jemy często latem oraz produkty, które wtedy występują sezonowo, możemy „przemycić” na późniejsze miesiące. Najczęstszym sposobem jest zamykanie w słoikach.