Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 18
2024-01-02
Konfitury i suszenie owoców to od wieków sprawdzony pomysł na cieszenie się owocami sezonowymi również jesienią i zimą. Owocowe przetwory są popularne w każdej kuchni regionalnej –również w kuchni regionalnej województwa śląskiego zajmują szczególne miejsce. Każda gospodyni miała swój sposób na wykorzystanie powideł śliwkowych, suszonych jabłek, czy moreli. To kulinarne dziedzictwo w śląskim zostało urozmaicone o wpływy czeskie, austriackie, czy żydowskie. Złożona historia regionu przełożyła się na niezwykle zróżnicowaną i urozmaiconą kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
2023-09-29
29 września 2024 r. w Wiśle otwarto Muzeum Wiślańskiej Kuchni Regionalnej "STOLICA PRADZIADKÓW" - jest to muzeum stworzone z sercem i smakiem i jednocześnie najsmaczniejsze muzeum na świecie!
2023-09-01
Dynia to jednoroczna roślina pochodząca ze strefy klimatu gorącego Ameryki. Ze względu na swoje wartości zdrowotne oraz coraz bardziej popularne zastosowanie w kuchni, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie. Dynia charakteryzuje się płożącymi łodygami z wąsami czepnymi. Między rozłożystymi liśćmi wyrastają jadalne owoce dyni, które możemy wykorzystać do przygotowania pysznych potraw, między innymi na Halloweenowe spotkania ze znajomymi.
2023-07-12
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2022-10-17
Myśląc o kuchni śląskiej najczęściej odruchowo przychodzi nam do głowy jej sztandarowe danie, czyli rolada wołowa – najlepiej z kluskami (gumiklyjzy) i czerwoną (modrą) kapustą. Skojarzenie jest oczywiście jak najbardziej słuszne, ale nie defi niuje całej kuchni województwa śląskiego i kulinarnego dziedzictwa tego regionu nawet w jednej setnej.
2022-08-24
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
2022-03-07
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2021-10-28
Cydonia oblonga – pod tą łacińską nazwą kryje się bohaterka dzisiejszego artykułu, mianowicie pigwa pospolita. Łacińska nazwa rośliny pochodzi od miejscowości Cydon na Krecie – dzisiejsze miasto Chania, gdzie uprawiano ten gatunek już w starożytności.
2021-08-11
Połowa wakacji już za nami. Czas teraz na nasze TOP 3 - sierpniowe warzywa ze straganu. A Wy jakie warzywa wybierzecie?
2021-01-26
Ostatki/zapusty/mięsopust to niestety już ostatnie dni karnawału. Albo ostatni dzień karnawału, czyli wtorek 16 lutego tzw. Śledzik, przed Środą Popielcową, albo cały tydzień od Tłustego Czwartku 11 lutego do wtorku 16 lutego.
2020-12-03
Cudowny zapach pierniczków, imbiru, cynamonu i korzennych przypraw od zawsze kojarzy nam się ze świętami. W tradycyjnej kuchni wojeództwa śląskiego przepisów na nie jest bez liku. Niezależnie od tego, w jakim miejscu naszego regionu mieszkacie.
2020-07-18
Dla motocyklistów nie ma złej pogody, ale o wiele przyjemniej jedzie się przy dobrej pogodzie. Lato już się zaczęło, więc pogoda na motocykl wymarzona. Turystykę motocyklową można uprawiać bez ograniczeń. A gdzie jeździć w województwie śląskim? Tym środkiem transportu można dotrzeć praktycznie do każdego miejsca, bez większych problemów. Przedstawiamy sześć tras, biegnących przez Jurę Krakowsko-Częstochowską, Beskidy czy Ziemię Pszczyńską, dostarczą motocyklistom niesamowitych emocji, a na pewno krajoznawczych wrażeń.