Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 15
Zestaw przepisów na kruche ciasteczka.
Sposób na szybki i pyszny deser.
Kołocz śląski - tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.
Czarny pączek/kaszanka z dziczyzny/puree jabłko/chrust z boczku/czarny czosnek/rabarbar.
Kreple z kartoflami.
Drożdże rozrobić z odrobiną ciepłego mleka, dodać z 1 łyżkę mąki, wsypać cukier, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 15–20 minut. Dodać żółtka rozbite z cukrem do białości, wlać mleko i masło, bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki – tak, aby dało się później uformować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, rozciągnąć ręką, wykrawać z niego szklanką koła i kłaść na nie kupki konfitur lub marmolady, po czym zaklejać jak pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, sól oraz dodać miękkie masło (można mu pomóc zmięknąć kładąc je na chwilę na kaloryfer). Wyrobić składniki tak by masło się delikatnie roztarło i połączyło z mąką i solą. W drugiej misce ubić jajka, żółtko oraz cukier na jasną puszystą masę.
Bulion z wskazanych rodzajów mięsa i włoszczyzny, doprawić, wlać na talerz z ugotowanym makaronem tradycyjnym oraz pokrojonymi w kosteczkę żołądkami, marchewką i nacią pietruszki. Danie podawać jednoporcjowo na głębokich talerzach.
Mak drobno zmielić. Wcześniej namoczyć rodzynki, sparzyć migdały i obrać. Bakalie pokroić. Ugotować litr mleka, zalać nim mak i gotować aż do zaparzenia. Dodać cukier, miód i cukier waniliowy, cały czas mieszając na małym ogniu. Odcedzone rodzynki i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy wymieszać z makiem. W oddzielonym naczyniu gotować pozostałe mleko, w którym krótko maczać sucharki. Przygotowaną masę makową i sucharki układać na przemian warstwami w dużej salaterce, każdą warstwę przelewając pozostałym mlekiem. Makówki należy podawać na zimno. W zależności od regionu, zamiast sucharków używa się słodkiej strucli lub czerstwej bułki.
Schab wyporcjować, rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki rozdrobnić w kostkę, por pokroić w półksiężyce, przesmażyć na maśle dodać pieczarki dusić do odparowania wody, przyprawić do smaku.
Sporządzić wywar drobiowo-warzywny. Wypłukać szczaw, rozdrobnić i przesmażyć na maśle, dodać do wywaru i zagęścić zawiesiną ze śmietany oraz doprawić do smaku. Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki i wyłożyć na serwowaną zupę.