Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 26
Schab po sztygarsku to wyjątkowy smak. Soczyste plastry schabu wysmażone na złoty kolor podane z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą. Przeniesie twoje kubki smakowe na Śląsk.
Germuszka to tradycyjna śląska zupa zwana również zalewajką jest bardzo smaczna i sycąca.
Tradycyjny śląski deser - soczyste jabłka wypełnione słodkim miodem i aromatycznymi rodzynkami.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Gołąbki z łopatką z dzika i łopatką z sarny i sosem pomidorowo-paprykowym.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Charoset w formie szarlotki. To banalnie prosty, żydowski deser z tartych jabłek, grubo siekanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, cynamonu i słodkiego, czerwonego wina.
Naturalne lody śmietankowe.
Szałot kartoflany z boczkiem wędzonym i ogórkiem kiszonym.
Jabłecznik z bakaliami. Przepis pochodzi z lat 50-tych od babci Bronki, babci Szefa kuchni. Przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie, dzięki temu ciasto smakuje tak samo jak u babci.