Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 27
Tradycyjny galert wieprzowy/pajda
Na śląskich stołach po zakończonym obiedzie, nie mogło nigdy zabraknąć deseru. Szpajza to tradycyjny śląski deser, wytwarzany na bazie surowych białek. Deser lekki, puszysty i orzeźwiający.
Policzki wołowe w sosie własnym
Bardzo popularna śląska przekąska - mięso wieprzowe, głównie nóżki w dobrze doprawionej galarecie, podawane z posiekaną cebulą i octem.
Zulc czyli galaretka z nóżek wieprzowych, podana z cebulką, octem i chlebem. Przystawka uwielbiana nie tylko na terenie Śląska Cieszyńskiego.
Kreple z kartoflami.
Policzki wołowe
Filet kurczak zagrodowy/puree frytka/mizeria
Kąski z gąski w sosie własnym z owocami suszonymi, młodą kapustą zasmażaną z pomidorami i siwe kluski
Bułkę namaczamy w mleku, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki oraz grzyby. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy na sznycel i zwijamy nitką bądź dratwą. Roladę przekładamy do naczynia i podlewamy bulionem.
Opalone, umyte i oskrobane nóżki przerąbać na pół, z golonki wyciąć kość, wszystko włożyć do rondla. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu 3−4 godziny, uzupełniając wodę. Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać włoszczyznę, cebulę z wbitym goździkiem oraz przyprawy. Gotować dalej do miękkości. Wywar odcedzić, przyprawić do smaku roztartym czosnkiem i octem. Ostudzone mięso obrać z kości, pokroić w kostkę, włożyć do wywaru i chwilę gotować, aby wywar się sklarował.