Wyszukiwarka
Liczba elementów: 31
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Tradycja przyrządzania ciulimu lelowskiego wywodzi się z czasów osiedlania się w miejscowości Lelów społeczności żydowskiej za panowania Kazimierza Wielkiego. W II połowie XVIII wieku Lelów stał się znanym ośrodkiem chasydyzmu (odłamu judaizmu ortodoksyjnych Żydów). Chasydzi ze względu na religijny zakaz wykonywania pracy w czasie święta, przygotowywali potrawę wcześniej, a spożywali ją bezpośrednio po jego zakończeniu. Był to czulent oparty na fasoli, kaszy gryczanej, mięsie i tłuszczu gęsim, pieczony w piecach chlebowych przez całą dobę.
więcej >>
Dodaj do planera
Współcześnie na Śląsku żur jest chyba tak samo chętnie jadany jak dawniej. Kiedyś zaczyn trzeba było sobie kisić samemu, a dzisiaj można go już kupić w sklepach. Również gospodynie domowe lubią tę potrawę, gdyż jest prosta, szybka do zrobienia i tania, a dodatkowo chętnie zjadana przez dzieci. Niejednemu Ślązakowi żur nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem – oto fragment książki Marka Szołtyska Kuchnia śląska (2003 r.).
więcej >>
Dodaj do planera
Jura Krakowsko-Częstochowska to nie tylko niezapomniane malownicze krajobrazy z ruinami zamków, wzniesieniami zwanymi ostańcami, ale również bogactwo lasów bukowo-sosnowych. Lasy Jury obfitują w duże ilości grzybów, głównie borowików, rydzów, kozaków i maślaków.
więcej >>
Dodaj do planera
Na Śląsku Cieszyńskim bardzo popularną była i nadal jest wódka, sporządzana ze spirytusu, rzadziej z wódki czystej, zwana warzonką, gdyż zawsze podawana jest na gorąco. Warzonka towarzyszyła różnym uroczystościom rodzinnym, takim jak wesela, spotkania świąteczne, lecz pito ją także przy okazji spotkań sąsiedzkich i obrzędów ludowych.
więcej >>
Dodaj do planera
Ramowy program XII Festiwalu Śląskie Smaki
więcej >>
Dodaj do planera
Zakończenie wakacji: Święto Kluchy w Kroczycach to festyn rodzinny na zakończenie wakacji organizowany przez tamtejszy Dom Kultury. Punktem kulminacyjnym imprezy jest turniej kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich, podczas którego panie przygotowują różnego rodzaju kluchy, kluski czy też makarony.
więcej >>
Dodaj do planera
Niniejszy artykuł przedstawia najistotniejsze kulturowe aspekty codziennego i świątecznego pożywienia w południowej części województwa śląskiego, uwzględniając znajdujące się na jego terytorium części ziemi cieszyńskiej, bielskiej i żywieckiej. Obejmuje społeczności beskidzkich górali: śląskich i żywieckich, cieszyńskie rolnicze wsie oraz miejscowości obecnego powiatu bielskiego. Ze względu na charakter opracowania, obszar ten nie został ustalony według kryterium etnograficznego, lecz administracyjnego.
więcej >>
Dodaj do planera
W tradycje kulinarne województwa śląskiego wpisuje się nie tylko kuchnia wiejska i robotnicza. Przykładem niech będą dwa miasta – Cieszyn, którego mieszczańską kuchnię ukształtowały m. in. wpływy austriackie, oraz Pszczyna, która z racji bycia siedzibą rodu von Plessów przez lata była ośrodkiem niezwykle bogatej kuchni myśliwskiej.
więcej >>
Dodaj do planera
Jak co roku drużyny profesjonalistów, amatorów i szkół gastronomicznych rywalizowały w konkursie o tytuł Eksperta Śląskich Smaków. Odwiedzający mieli możliwość skosztowania dań serwowanych przez restauracje znajdujące się na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki". Ponadto miały miejsce liczne koncerty, warsztaty i animacje dla dzieci. Imprezę zakończył występ Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk".
więcej >>
Dodaj do planera
Tygodnie przygotowań i... już po wszystkim. VII Festiwal Śląskie Smaki przeszedł do historii.
więcej >>
Dodaj do planera
Na Zamku Ogrodzienieckim w dniu 17.06.2006r. odbył się I Festiwal Śląskie Smaki. Pomysłodawcą i organizatorem pierwszej edycji imprezy, była Śląska Organizacja Turystyczna, która także poprzez kuchnię chce promować walory kulturowe regionu w kraju i za granicą. ŚOT podjęła już starania, aby Festiwal wpisał się na stałe do kalendarza imprez. Festiwal cieszył się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających – zgromadził ponad 3 tysiące osób. I Festiwal Kuchni Śląskiej składał się z następujących części: konkursowej, artystycznej i promocyjnej. W części konkursowej o „Złoty Druszlak 2006” wzięło udział 12 drużyn amatorów oraz 5 drużyn profesjonalistów.
więcej >>
Dodaj do planera