Uprzejmie informujemy, iż Polska Organizacja Turystyczna we współpracy regionalnymi organizacjami turystycznymi realizuje 2-letni projekt cykli konferencji Współpraca-lnnowacje-Turystyka Zrównoważona w Polsce. Polska Organizacja Turystyczna wraz ze Śląską Organizacją Turystyczną serdecznie zapraszają na Konferencję pn. WSPÓŁPRACA-INNOWACJE-TURYSTYKA ZRÓWNOWAŻONA, która odbędzie się w dniu 2 grudnia 2024 r. o godzinie 12.00 w Zamku Książąt Sułkowskich w Bielsko-Białej.
RegioRest Festiwal to kulinarne wydarzenie, w którym biorą udział restauracje należące do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Szefowie Kuchni przygotują specjalnie dla Was najwspanialsze regionalne menu.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” wciąż się rozwija. Do wyjątkowego grona 25 restauracji dołączyła Pracownia Kulinarna Basenowa (obok basenu kąpielowego w Żarkach) na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej!
Potrawy, które jemy często latem oraz produkty, które wtedy występują sezonowo, możemy „przemycić” na późniejsze miesiące. Najczęstszym sposobem jest zamykanie w słoikach.
Czy pogoda będzie łaskawa, czy zrobi nam psikusa? Grillowanie, pikniki, wycieczki na łono natury z koszem piknikowym... Z przytupem rozpocznijmy ten sezon grillowy.
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Ostatki/zapusty/mięsopust to niestety już ostatnie dni karnawału. Albo ostatni dzień karnawału, czyli wtorek 16 lutego tzw. Śledzik, przed Środą Popielcową, albo cały tydzień od Tłustego Czwartku 11 lutego do wtorku 16 lutego.
Karnawał to czas na przyjemości, kiedy z czystym sumieniem możemy, a nawet musimy, pozwalać sobie na kulinarne grzeszki - jeszcze przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. To jeden z najsmaczniejszych okresów w roku.