Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 50
Befsztyk tatarski Duranta - polędwica wołowa/ogórek kiszony/grzanka
Tatar siekany z polędwicy wołowej/grzyby marynowane/ogórek kiszony/cebula/żółtko/sól wędzona/masło/3 rodzaje musztardy/pajda
Potrawa ta jest inspirowana tradycyjną śląską pastą śledziową, która często gościła na stołach w trakcie postu. W dwóch odsłonach, jako tradycyjne śledzie oraz w bardziej nowoczesnym wydaniu z wędzona rybą, pestkami dyni i majonezemziołowym.
Tatar z polędwicy wołowej / dresing Worcester / żółtko confit / kapary
Śledź podawany na ciemnym, wilgotnym i słodkim chlebie gryczany, który ma swój niepowtarzalny smak (oryginalna i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie).
Żeberka wieprzowe na panczkraucie
Rolada wołowa, kluski i modro kapusta.
Kopa ornontowicka
Wodzionka z bratkartoflami
Śląskie niebo
Potrawa wywodząca się z tradycji mniejszości żydowskiej licznie zamieszkującej swego czasu Częstochowę. Ma postać pasty przyrządzonej z gęsich wątróbek z dodatkiem jajka, masła, cebuli i szczypiorku. Podawana z wypiekanym na miejscu chlebem.
Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą