Wyszukiwarka
Liczba elementów: 53
Rosół to niekwestionowana królowa wszystkich zup. Kuchnia staropolska słynęła ze znakomitych rosołów. Już w okresie stanisławowskim, jak podają Maria Lemnis i Henryk Vitry w Staropolskiej kuchni i przy polskim stole (1983 r., s. 163), zarówno w kuchni szlacheckiej, jak i mieszczańskiej rosół był ulubioną zupą.
więcej >>
Dodaj do planera
Fasola została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem ich ziem przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów. Zalety fasoli zostały docenione przez Europejczyków i warzywo to zagościło na stołach Starego Kontynentu. Fasola należy do roślin o dużej wartości energetycznej oraz o bardzo dużej zawartości białka i okresowo może zastępować mięso.
więcej >>
Dodaj do planera
Wraz z intensywnym rozwojem górnictwa i hutnictwa na Górnym Śląsku rozpowszechniła się hodowla gołębi. „Tworzące się skupiska ludności związanej miejscem zamieszkania i pracą tylko z przemysłem, zapoczątkowały powstawanie nowych środowisk społecznych – środowisk robotniczych, w tym przypadku wywodzących się z miejscowej ludności korzeniami wrosłej w tradycje kulturowe wsi.
więcej >>
Dodaj do planera
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzymy wszystkim dużo spokoju, szczęścia, miłych rodzinnych chwil, a na świątecznych stołach smakowitych śląskich smaków.
 Życzymy Państwu spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas odpoczynku od codziennego zgiełku pozytywnie Państwa naładuje na cały 2013 r. Zarząd i pracownicy Śląskiej Organizacji Turystycznej
 Szczęśliwych, rodzinnych i pełnych pogody świąt Wielkiej Nocy życzą Zarząd oraz Pracownicy Śląskiej Organizacji Turystycznej.
W śląskiej tradycji Pszczyny dania z dzika mają swoje korzenie w bogatej historii łowiectwa na tych terenach. Rozległe lasy i bliskość gór Beskidu Śląskiego stwarzały idealne warunki dla rozwoju populacji dzików. Już od wieków polowania były ważnym elementem życia lokalnej społeczności, dostarczając nie tylko pożywienia, ale także surowców.
Istebna
Początek wydarzenia o godzinie 17.00 w Amfiteatrze "Pod Skocznią" w Istebnej W programie: -Poczęstunek KGW -konkurs na danie kulinarne z ziemniaka -zabawa z DJ Zapraszamy:)
więcej >>
Dodaj do planera
Rosół to klasyczna polska zupa, która rozgrzewa i syci. Każdemu z nas kojarzy się on z dzieciństwem kiedy nasze mamy lub babcie gotowały nam go, gdy byliśmy chorzy. Przygotowany z miłością i cierpliwością jest symbolem rodzinnych spotkań i gości na naszych stołach od pokoleń.
Rosół - makaron/galantyna z kury/warzywa
Rosół / warzywa / mięso z żebra wołowego / mięso z indyka / domowy makaron
Tatar siekany z polędwicy wołowej / ogórek kiszony / cebula / żółtko / masło / musztarda / sól wędzona / pajda