Gebratene Damhirsche in einer zarten Sauce, serviert mit Ofenkartoffeln und gebratenem Kohl

Text abspielen

Gebratene Damhirsche in einer zarten Sauce, serviert mit Ofenkartoffeln und gebratenem Kohl.

Das Gericht wird im Restaurant Leśna Perła serviert, das sich am Kulinarische Route Schlesische Geschmäcker befindet.

Bewährte Rezepte:

Wołowinę, karczek, wędzonkę i słoninę zemleć. Dodać pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Przyprawić. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy udziec wieprzowy. Mięso pieczemy przez ok. 1,5 godziny (do zmięknięcia) w temperaturze 160oC. Przed podaniem kroimy w plastry.
Mięso podsmażamy, podlewamy i dusimy około 1 godzinę. Pod koniec smażenia nacieramy czosnkiem i podlewamy 3 łyżkami śmietany. Kapustę szatkujemy i dodajemy sos chrzanowy. Mięso i surówkę podajemy z kluskami śląskimi.
Oczyszczone mięso z szynki rozcieramy na cienkie plastry, rozbijamy, solimy i nadziewamy gruszką; podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i dusimy z dodatkiem goździków pod przykryciem do miękkości. Mięso przekładamy, a utworzony z niego sos zagęszczamy zasmażką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kroimy na grube ukośne plastry, podajemy z ziemniakami podsmażonymi na maśle.
Mięso mocno rozbić i zalać bejcą, odstawić na kilka dni; po wyjęciu mięso umyć i osuszyć, posolić, odstawić na 1 godz. Następnie włożyć do rondla z rozpuszczonym masłem, zrumienić i dodać cebulę, ziarenka jałowca i pieprzu. Dusić pod przykryciem i podlewać wodą. Gdy zmięknie, zalać śmietaną wymieszaną z mąką. Trochę jeszcze poddusić, po czym pokroić w plastry i polać przecedzonym sosem.
Mięso wkładamy do zaprawy sporządzonej z wody, octu, obranych i startych na tarce warzyw oraz przypraw. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin. Po upływie tego czasu w rondlu rozgrzewamy smalec i obrumieniamy na nim wyjęte z zaprawy mięso. Następnie mięso dusimy z dodatkiem warzyw z zaprawy, podlewając co jakiś czas wodą. Gdy będzie już prawie miękkie wyjmujemy je i kroimy w ukośne plastry nie docinając jednak do końca. W nacięcia wkładamy przygotowany ze sparzonej wrzątkiem, przetartej cebuli, bułki tartej, masła i przypraw farsz.

 

Ansichten:  355