Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta

Odsłuchaj tekst

Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta

rolada

Potrawa serwowana jest przez Restaurację Cysterską, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Mięso umyć, pokroić w plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem, uformować owalne plastry. Boczek, ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z mięsem mielonym, doprawić do smaku. Przygotowany farsz porcjować na płaty wołowiny posmarowanej musztardą. Mięso zawinąć ciasno, spiąć wykałaczką i oprószyć mąką. Rolady obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia podprawić sos zawiesiną, zagotować i doprawić. Do części sosu dodać agar, wyłożyć na matę silikonową, kiedy masa zastali się wyciąć dekorację. Podawać ze śląskimi kluskami oraz czerwoną kapustą.
Mięso opłukać, obsuszyć, usunąć przerosty, podzielić na cztery równe części i rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby opłukać i również pokroić w kostkę. 2/3 masła rozgrzać na patelni i przesmażyć cebulę i grzyby z dodatkiem rozgniecionych ziaren jałowca i odrobiną soli oraz pieprzu. Podsmażone grzyby z cebulą nałożyć na rozbity schab, który wcześniej należy doprawić solą i pieprzem.
Rolada: wytrybowaną polędwicę wołową rozbijamy, kładziemy na nią cienkie plastry boczku, kiełbasy oraz ogórka kiszonego oraz cebuli. Przyprawiamy delikatnie musztardą i przyprawami. Zawijamy na formę rolady w folii spożywczej. Gotujemy ok. 4 minut do ścięcia białka, obsmażamy na brązowo złocisty kolor i pieczemy w piecu ok. 25 minut.
Z udka królika wyciąć jedną kostkę. Lekko rozbić. Natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem. Marchewkę, ogórek, cebulę pokroić w kostkę. Mięso od wewnętrznej strony posmarować musztardą i ułożyć na tym pokrojone warzywa. Zawinąć wszystko w roladę. Obtoczyć ją w mące i podsmażyć na smalcu. Podlewać wywarem i dusić pod przykryciem do miękkości.
Tuszkę z królika wytrybować, zostawiając comber razem ze skórą z mostka. Przyprawić solą, pieprzem. Nadziać jarzynką z pokrzywy (umytą pokrzywę wrzucić na 2-3 minuty na lekko osolony wrzątek, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, drobno usiekać, wymieszać z orzechami i zieleniną. W rondlu stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrzywę i drobniutko usiekany czosnek, sól, pieprz, skropić sokiem z cytryny i chwilę dusić na niewielkim ogniu, dokładnie wymieszać) doprawić chrzanem, na wierzch ułożyć marchew. Zwinąć roladę, owinąć mocno folią. Piec w piekarniku. Przed podaniem obsmażyć na złoty kolor na smalcu.

 

Wyświetlenia:  100