Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 79
Artykuł
2021-10-14
Jesień trwa już w pełni, na co wskazują wszystkie charakterystyczne dla tej pory roku symbole i zmiany w naturze. Kiedy jesteśmy na spacerze, odczuwamy dużo niższą temperaturę, słońce chowa się za horyzont dużo wcześniej, a liście na drzewach zmieniają kolory na żółty, czerwony i pomarańczowy.
Artykuł
2021-09-21
Potrawy, które jemy często latem oraz produkty, które wtedy występują sezonowo, możemy „przemycić” na późniejsze miesiące. Najczęstszym sposobem jest zamykanie w słoikach.
Artykuł
2021-08-30
Grzybobranie powoli nabiera tempa a grzybiarze wychodzą z lasów z coraz to obfitszymi zbiorami. Jak wiadomo grzybom nie sprzyja wysoka temperatura, ale duża wilgotność powietrza, dlatego obecne deszcze są miłośnikom grzybów jak najbardziej na rękę. Na podstawie informacji zamieszczanych w mediach społecznościowych i wywiadom z grzybiarzami udało nam się ustalić najchętniej odwiedzane przez grzybiarzy miejsca w Krainie Górnej Odry.
Artykuł
2021-08-24
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
Artykuł
2021-08-11
Połowa wakacji już za nami. Czas teraz na nasze TOP 3 - sierpniowe warzywa ze straganu. A Wy jakie warzywa wybierzecie?
Artykuł
2021-07-27
Kuchnia latem ożywa. Bawmy się zapachami i smakami, kolorami i fakturą. Naprawdę nie potrzeba dużo, aby powstało wartościowe danie i w dodatku tanim kosztem.
Artykuł
2021-07-12
Co wyróżnia arbuza z rodziny roślin dyniowatych? Oczywiście soczysty i czerwony miąższ, który w lipcu jest już zazwyczaj intensywnie czerwony, choć w niektórych jego odmianach miąższ może być żółty lub nawet biały.
Artykuł
2021-04-30
Czy pogoda będzie łaskawa, czy zrobi nam psikusa? Grillowanie, pikniki, wycieczki na łono natury z koszem piknikowym... Z przytupem rozpocznijmy ten sezon grillowy.
Artykuł
2021-03-31
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Artykuł
2021-02-22
Każda z kobiet lubi czuć się wyjątkowo, więc bierzcie siĘ Panowie do pracy! Kolacja przy świecach dla ukochanej? Obiad dla mamy? A może wyśmienity deser dla córki?
Artykuł
2021-01-26
Ostatki/zapusty/mięsopust to niestety już ostatnie dni karnawału. Albo ostatni dzień karnawału, czyli wtorek 16 lutego tzw. Śledzik, przed Środą Popielcową, albo cały tydzień od Tłustego Czwartku 11 lutego do wtorku 16 lutego.
Artykuł
2021-01-25
Staropolskie przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".