Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Każda z kobiet lubi czuć się wyjątkowo, więc bierzcie siĘ Panowie do pracy! Kolacja przy świecach dla ukochanej? Obiad dla mamy? A może wyśmienity deser dla córki?
Ostatki/zapusty/mięsopust to niestety już ostatnie dni karnawału. Albo ostatni dzień karnawału, czyli wtorek 16 lutego tzw. Śledzik, przed Środą Popielcową, albo cały tydzień od Tłustego Czwartku 11 lutego do wtorku 16 lutego.
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Babci i Dziadka! To już 21 i 22 stycznia! Ten pierwszy miesiąc Nowego Roku jest wyjątkowy dla każdej babci i każdego dziadka.
Karnawał to czas na przyjemości, kiedy z czystym sumieniem możemy, a nawet musimy, pozwalać sobie na kulinarne grzeszki - jeszcze przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. To jeden z najsmaczniejszych okresów w roku.
Śląskie emanuje pozytywną energią przez cały rok. Wyjątkowo inspirujący nastrój panuje w regionie zimą, gdy rozpoczynają się przygotowania do świąt Bożego Narodzenia i powitania Nowego Roku.
Ryba to podstawa na wigilijnym stole i obowiązkowy element każdej zdrowej diety. Wspaniały smażony karp, albo śledź są najchętniej serwowanymi potrawami podczas tej najważniejszej kolacji w roku.
Cudowny zapach pierniczków, imbiru, cynamonu i korzennych przypraw od zawsze kojarzy nam się ze świętami. W tradycyjnej kuchni wojeództwa śląskiego przepisów na nie jest bez liku. Niezależnie od tego, w jakim miejscu naszego regionu mieszkacie.
Święta Bożego Narodzenia - pachnące choinką, tradycyjnymi daniami i słodkimi wypiekami. Jest choinka, są kolędy, przedświąteczna bieganina i świąteczne przejedzenie. Czy kiedyś lokalne zwyczaje znikną? Absolutnie nie!