Wyszukiwarka
Liczba elementów: 13
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
„Wilamowice są jednym z najbardziej interesujących miasteczek obecnego województwa śląskiego i powiatu bielsko-bialskiego, zarówno na swoją historię, jak i kulturę oraz język mieszkańców. Początki tej miejscowości, podobnie jak jednowioskowej wilamowickiej parafii, sięgają drugiej połowy XIII w.
więcej >>
Dodaj do planera
Prezentujemy potrawy przygotowane przez uczestników XII Festiwalu Śląskie Smaki
więcej >>
Dodaj do planera
12 Festiwal Śląskie Smaki za nami! Kolejna edycja największej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się w tym roku szczególnym zainteresowaniem. Do siedziby Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, współorganizatora Festiwalu, przyjechało blisko 5 tysięcy osób!
więcej >>
Dodaj do planera
Lista drużyn zakwalifikowanych do Konkursu kulinarnego
więcej >>
Dodaj do planera
Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego - konkurs kulinarny na najlepsze i najsmaczniejsze dania, w którym ocenia się także wygląd i dobór potraw, udekorowanie stołów oraz ogólny wyraz estetyczny prezentowanych stanowisk. Biorą w nim udział przedstawiciele lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz członkowie stowarzyszeń regionalnych, prezentując dziedzictwo kulinarne naszej małej ojczyzny w postaci potraw i napojów, wywodzących się z tradycji tutejszych terenów.
więcej >>
Dodaj do planera
Lista drużyn, które ubiegały się o zaszczytny tytuł Ekspertów Śląskich Smaków podczas konkursu kulinarnego XI Festiwalu Śląskie Smaki. W trzech kategoriach - amatorów, profesjonalistów i szkół gastronomicznych zmierzyli się festiwalowi wyjadacze, ale też debiutanci.
więcej >>
Dodaj do planera
Znamy Ekspertów Śląskich Smaków! Konkursowe jury wynrało zwycięzców festiwalowych zmagań.
więcej >>
Dodaj do planera
Co roku w maju odbywa się Festiwal Kuchni Regionalnej "Polski i Słowacki sposób na ziemniaka". Program obejmuje degustacje potraw, występy artystyczne zespołów z Polski i Słowacji oraz zabawę taneczną. Organizatorzy: Starostwo Powiatowe w Bielsku - Białej oraz Urząd Miejski w Czechowicach - Dziedzicach
więcej >>
Dodaj do planera
Promocja produktu turystycznego, produktów tradycyjnych, w konkursie kulinarnym uczestniczą profesjonaliści i amatorzy. Po każdym festiwalu wydawana jest broszura z przepisami.
więcej >>
Dodaj do planera
Paweł Lorek w artykule pt. Z historii organizacji pszczelarskich na Śląsku Cieszyńskim (s. 16) wydanego w Beskidzkich Wiadomościach Rolniczych 9/97 z okazji XV Ogólnopolskich Dni Pszczelarza Bielsko-Biała 1997, pisze: Początki pszczelarstwa na Śląsku Cieszyńskim sięgają 1872 roku, kiedy to w Cieszynie powołano Sekcję Ogrodniczo‑Pszczelarską w łonie istniejącego już od roku 1869 Towarzystwa Rolniczego.
więcej >>
Dodaj do planera