AMATORZY
1. Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca
- Przystawka z jajkiem w muszelce
- Zupa kremowa kalafiorowa
- Roladki z karkówki z papryką, ogórkiem i pieczarkami
2. Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
- Ciasto murzynek i ciasto akacjowe, zestaw nalewek zdrowotnych
- Zupa baniowa z zacierkami
- Kacze udka duszone z jabłkiem we własnym sosie, kasza jęczmienna w warzywach, buraczki zasmażane
3. Kulinarne Nawigacje
- Nabombany faworek
- Owocowa breja z bezowymi chmurkami
- Czorne pierogi z waniliową zołzą
4. KGW Udórz
- Kurczak faszerowany
- Zupa ogórkowa
- Pieczony udziec z kozy z kaszą jęczmienną i kiszoną kapustą zasmażaną
5. Nina z Familijom z Tarnowskich Gór
- Jabłka pieczone
- Grzybionka
- Gulasz myśliwski
6. Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie
- Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem
- Zalewajka na wędzonce
- Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi
7. Koło Gospodyń Wiejskich z Kończyc Wielkich
- Kołocz z owocami i kruszonką
- Zupa grzybowa z kapanką
- Babraczka cieszyńska z karczkiem
8. Hotelarze
- Racuchy
- Rosół na wywarze warzywno-mięsnym
- Rolada śląsko z modrą kapustą i czornymi kluskami
9. Smakożercy
- Szpajza cytrynowa
- Rosół z nudlami
- Placki z blachy ze szpyrkami
PROFESJONALIŚCI
1. Holiday Inn
- Szpajza cytrynowo-kakaowa. Chutney z rabarbaru. Tuile z truskawek i chili.Sos Kogel-Mogel. Czekoladowa ziemia.
- Żur Śląski. Chrupiący boczek. Kluseczki grzybowe. Piana chrzanowa
- Rolada Śląska. Modra kapusta. Papier ryżowy. Kluseczki śląskie. Młoda marchew.
2. Hotel Spa Laskowo Restauracja Orzech i Miód
- Żebro wołowe, marynowana czerwona kapusta
- Kartoflanka
- Comber z jelenia, bigos z jarmużu, kopytka z palonym sianem
3. Szyb Maciej
- Raczki bytomskie w winie podane na konfiturze z płatków róż
- Zupa krem z kiszonego ogórka podawana z popkornem z krupnioka
- Pierś z kuropatwy sous vide z sosem z czarnego bzu, opieńkami oraz chipsem ze skóry przybrany liśćmi musztardowca
4. Restauracja Zielony ogród w Zabrzu
- Śledź marynowany, suszony na słońcu. Smażony, podany w śmietanie z tartym mleczem i kawiorem ze śledzia.
- Nowoczesny żur śląski - wegański
- Śląskie niebo - schab wędzony w Zielonym Ogrodzie z sosem z suszonych owoców i knedlem z żymły z grzybami.
5. Qubus Hotel Bielsko-Biała
- Wątróbka/krupniok/koper/ogórek
- Borowik/szalotka/żółtko/mini marchew/pietruszka
- Dzik/topinambur/demi-glace z słonecznikiem/słodki ziemniak/młody jęczmień
6. Karczma Koszwice
- Gruszka na ciepło w sosie zabajone z fyrzichów i pokowoskowym sosie z dziadów
- Regeneracyjno zupa gulaszowa
- Kacze udo z cytrusami, sos rodzynkowy, modro kapusta i kopytka
7. Oberża Pod Orzechem
- Szpajza
- Wodzionka
- Żeberko na penczoku z kapustą zasmażaną
8. Kuchnia Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Koszęcinie
- Hekele
- Rosół
- Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą
UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Gryfne Kuchciki
- Śląskie racuchy z jabłkiem podane na musie z rabarbaru oraz owocami lata
- Dyniowa zupa z kluskami kładzionymi
- Pierś z gęsi z puree chrzanowym oraz sosem śliwkowym podana z młodymi karmelizowanymi marchewkami i cukinią
2. Tyskie Łobuzy
- Batonik z musem i kremem żurkowym
- Zupa piwna z twarogiem i chipsem z boczku
- Królik sous vide, sos rabarbarowy, puree z bobu, szparagi z masłem palonym
3. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim
- Hekele
- Oberibenzupa – krem
- Jaskółcze gniazda z krupami i modrą kapustą z powidłami
4. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka
- Pieczony pasztet na chrupiącej sałatce ze szparagów
- Zupa grzybowa na zakwasie z zieloną oliwą
- Żeberka confit z puree z kapusty i sosem piwnym
5. Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim
- Gołąbek z kaszą orkiszową i grzybami oraz sosem grzybowym
- Zupa krem ze skorzonery na kaczym wywarze z kuleczkami mięsnymi w ziołowej panierce oraz czipsem ze skorzonery
- Policzki wieprzowe z purre z pieczonym czosnkiem, sosem rabarbarowym, groszkiem cukrowym, pietruszką, czipsami warzywnymi, kruszonką ziołową oraz tiulem