Wyszukiwarka
Liczba elementów: 31
Statyczna treść
Ciasta popularne na Śląsku.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Tradycyjne ciasteczka przygotowywane na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
13 czerwca na Zamku Piastowskim w Raciborzu odbędzie się najsmaczniejsza impreza w województwie! Co nas czeka w tym roku?
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Od kilku lat Śląska Organizacja Turystyczna z zaciekawieniem śledzi trendy związane z kulinariami. Organizując kolejne edycje Festiwalu „Śląskie Smaki” zauważyć można nie tylko wzrost zainteresowania lokalnymi smakami, a nawet masową modę na kulinaria potęgowaną m. in. programami telewizyjnymi.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Opis i regulamin konkursu "Poznaj Śląskie Smaki – podróżuj po Szlaku Kulinarnym”
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Prezentacja filmowa Szlaku
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Kalendarium Szlaku
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Dawna śląska kuchnia codzienna, chłopska i robotnicza nie była zbyt atrakcyjna. Stół był raczej biedny, ale zawsze się można było przy nim najeść do syta. Jednak, kiedy przychodził okres bożonarodzeniowy, na który oczekiwano z nadzieją, pojawiała się możliwość jedzenia nawet w nadmiarze.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Dawniej żur był bardzo popularny na Śląsku. W książce Marka Szołtyska Kuchnia śląska (2003 r.) czytamy: Nazwa żur pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer, co znaczy kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Określenie to przyjęło się na całych ziemiach polskich ok. XV wieku.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Dawniej na Śląsku nie żyło się bogato. Zdarzały się lata klęsk głodowych. Ludzie żyli oszczędnie i bez większej wystawności. Na Śląsku mówiło się, że swoje musi styknąć (wystarczyć). Na wyżywienie rodziny musiało wystarczyć to, co wyhodowano w chlewiku i to, co urosło na polu.
więcej >>
Dodaj do planera