Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 9
2022-08-24
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
2021-08-30
Grzybobranie powoli nabiera tempa a grzybiarze wychodzą z lasów z coraz to obfitszymi zbiorami. Jak wiadomo grzybom nie sprzyja wysoka temperatura, ale duża wilgotność powietrza, dlatego obecne deszcze są miłośnikom grzybów jak najbardziej na rękę. Na podstawie informacji zamieszczanych w mediach społecznościowych i wywiadom z grzybiarzami udało nam się ustalić najchętniej odwiedzane przez grzybiarzy miejsca w Krainie Górnej Odry.
2021-07-27
Kuchnia latem ożywa. Bawmy się zapachami i smakami, kolorami i fakturą. Naprawdę nie potrzeba dużo, aby powstało wartościowe danie i w dodatku tanim kosztem.
2021-02-22
Każda z kobiet lubi czuć się wyjątkowo, więc bierzcie siĘ Panowie do pracy! Kolacja przy świecach dla ukochanej? Obiad dla mamy? A może wyśmienity deser dla córki?
2020-08-21
Borowiki, kurki czy prawdziwki? Dla wielu amatorów grzybobrania to cenne skarby. Aktywny wypoczynek w formie spaceru z koszem pełnym smakowitych grzybków to ogromna przyjemność. Jednak nie każdy ma na to czas i zapał do wstawania o świcie. Dlatego warto rozejrzeć się za inną opcją jaką są fantastyczne potrawy z grzybami w województwie śląskim.
2020-07-14
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie drobnymi detalami, a często tylko samą nazwą.
2019-09-01
Kuchnia regionalna województwa śląskiego obfituje w dania z grzybami. Bogactwo jurajskich i beskidzkich lasów przez lata było inspiracją dla gospodyń domowych, które chętnie wykorzystywały tamtejsze podgrzybki, kurki, prawdziwki, czy koźlaki. Grzyby mogą stanowić danie samo w sobie lub całkowicie odmienić znane już potrawy nadając im szczególnego aromatu.
2019-03-06
Na Święta Wielkanocne, podobnie jak na Boże Narodzenie przygotowuje się specjalne potrawy. My proponujemy kilka przepisów. Pierwszy z nich to Wielkanocne jaja w kminku, potrawa pochodzi ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna. Jaja te podaje się do wielkanocnego śniadania.
2019-03-02
Tradycja jest jednym z ważniejszych, jeśli nie najważniejszym czynnikiem budującym tożsamość kulturową. Naród bez tradycji, bez historii jest narodem wyjętym ze świata. Społeczeństwo nieposiadające własnej tradycji, jest tworem bez pamięci, a to ona jest podstawą kultury.