Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 219
Rolada wołowa/kluski śląskie/czerwona kapusta/sos
Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Filet z sandacza/babka ziemniaczana ze skwarkami/sos z palonego czosnku z pomidorami.
Podwędzane żebro wołowe/panczkraut/sos pieprzowy.
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Kopa ornontowicka z makronami i kokosflokami
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Na śląskich stołach po zakończonym obiedzie, nie mogło nigdy zabraknąć deseru. Szpajza to tradycyjny śląski deser, wytwarzany na bazie surowych białek. Deser lekki, puszysty i orzeźwiający.