Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 126
Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn
Tradycyjna śląska rolada wołowa/kluski śląskie/modra kapusta.
Inspiracja do stworzenia tego dania były tradycyjne kluski śląskie i kopytka, które urozmaicone zostały poprzez dodatek twarogu wędzonego. Wykorzystano mięso wieprzowe, które jadano zarówno na beztydzień jak i w dni świąteczne, były to żeberka, schaby itd.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Na śląskich stołach po zakończonym obiedzie, nie mogło nigdy zabraknąć deseru. Szpajza to tradycyjny śląski deser, wytwarzany na bazie surowych białek. Deser lekki, puszysty i orzeźwiający.
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, babeczki faszerowane sałatka jarzynową, sery nadziewane.
Szpajza cytrynowa
Rolada wołowa w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Królik z panczkrautem i krokietem z krupniokiem (udko z królika, sos musztardowy, panczkraut, krupniok).
Szpajza cytrynowa / rabarbar / sorbet truskawkowy / kruszonka wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Deser kuchni śląskiej, popularny na Górnym Śląsku.
Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.