Wyszukiwarka
Liczba elementów: 30
Na całym obszarze Górnego Śląska jednym z najpopularniejszych deserów podawanych po obiedzie przy okazji ważnych uroczystości takich jak odpust, wesele lub pierwsza komunia, była szpajza. Deser ten znany był zapewne od końca XIX wieku, ale szczególnie popularny stał się w XX wieku. W zależności od regionu występowały różne odmiany i smaki szpajzy.
więcej >>
Dodaj do planera
Szpajza cytrynowa to wyjątkowy deser, który ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni śląskiej.
Każdy zna i choć raz będąc na Śląsku, chociażby w okolicach Bytomia, Katowic próbował tradycyjnej śląskiej szpajzy. Właśnie ten cytrynowy smak idealnie sprawdzi się jako pyszny deser.
Deser pochodzi z regionu śląskiego, owoce: truskawki i maliny od plantatorów z powiatu Kłobuckiego. Tradycją wykonania tego deseru są łatwo dostępne produkty w naszym regionie. Ten deser gości od lat na śląskich stołach podczas każdej uroczystości rodzinnej.
Na śląskich stołach po zakończonym obiedzie, nie mogło nigdy zabraknąć deseru. Szpajza to tradycyjny śląski deser, wytwarzany na bazie surowych białek. Deser lekki, puszysty i orzeźwiający.
Szpajza cytrynowa
Szpajza cytrynowa / rabarbar / sorbet truskawkowy / kruszonka wg receptury Restauracji Cysterskiej z Rud.
Deser kuchni śląskiej, popularny na Górnym Śląsku.
Sposób na szybki i pyszny deser.
Szpajza cytrynowa z chrympami czekoladowymi
Szpajza cytrynowa z owocami i ziemią czekoladowo-orzechową