Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 25
Tatar z polędwicy wołowej / jajko przepiórcze / fermentowany czosnek
Marynowany Matias / puree buraczane / groszek cukrowy / pestki dyni
Harynka (matias holenderski, kwaśna śmietana, piklowana czerwona cebula, palony ziemniak).
Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, podany na drewnianej desce.
Gęsie pipki to inaczej gęsie żołądki - to potrawa żydowska, pochodzi m.in. z miejscowości Żarki.
Śledź podawany na ciemnym, wilgotnym i słodkim chlebie gryczany, który ma swój niepowtarzalny smak (oryginalna i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie).
Hauskyjza - śląski ser smażony w panierce.
Hauskyjza - śląski ser smażony.
Bardzo ciekawa przystawka - wątróbka z królika podsmażona i podana na małych racuchach z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem sosu śmietanowo-jabłkowego.
Bardzo popularna śląska przekąska - mięso wieprzowe, głównie nóżki w dobrze doprawionej galarecie, podawane z posiekaną cebulą i octem.
Deska wędlin regionalnych z pieczonym pasztetem.
Pasztet własnej produkcji z żurawiną.