Kuchnia regionalna województwa śląskiego obfituje w dania z grzybami. Bogactwo jurajskich i beskidzkich lasów przez lata było inspiracją dla gospodyń domowych, które chętnie wykorzystywały tamtejsze podgrzybki, kurki, prawdziwki, czy koźlaki. Grzyby mogą stanowić danie samo w sobie lub całkowicie odmienić znane już potrawy nadając im szczególnego aromatu. Na obszarach metropolii też znajdziemy lasy, w których z powodzeniem uzbieramy kosz grzybów, a nawet dwa!
Polecamy 10 przepisów na dania z grzybami, które wywodzą się lub nawiązują do kuchni beskidzkiej, jurajskiej i śląskiej.
Przepisy pochodzą z Festiwalu Śląskie Smaki, który odbywa się za każdym razem w innej części regionu, co pozwala wydobyć lokalny koloryt i smaki kuchni.
Zasmakuj więc w kuchni regionalnej województwa śląskiego:
Na dania z grzybami zaprasza również Szlak Kulinarny Śląskie Smaki: