Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 166
Kubuś jest potrawą z ziemniaka podawaną na słodko, przeważnie ze śliwkami lub jabłkami. Z początkiem XIX wieku uprawiano wiele odmian ziemniaków i zaczęto gotować z nich wiele potraw.
Oprócz słynnych śląskich kołoczy, szpajzy cytrynowej i biszkoptu z kremem na Górnym Śląsku z okazji uroczystości podawano również kopę, która w zależności od rejonu różniła się składnikami Pierwowzorem była kopa ornontowicka z bakaliowym, maślanym kremem i ananasem.
Zapiekane owoce pod kruszonką, to bardzo popularna na całym Śląsku szybka forma deseru, oparta o owoce sezonowe.
Szpajza cytrynowa to wyjątkowy deser, który ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni śląskiej.
Tradycyjny śląski deser - soczyste jabłka wypełnione słodkim miodem i aromatycznymi rodzynkami.
Najstarszy zapis o tej potrawie pochodzi z książki M. Rawicza Witanowskiego z 1893 r. - opisał czym żywili się mieszkańcy wsi z okolic Częstochowy w Ziobrze. Ten słodki wypiek wpisany został na Listę Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa.
Każdy zna i choć raz będąc na Śląsku, chociażby w okolicach Bytomia, Katowic próbował tradycyjnej śląskiej szpajzy. Właśnie ten cytrynowy smak idealnie sprawdzi się jako pyszny deser.
Serniki na stołach mieszkańców Żarek gościły i goszczą do dziś, za równo w święta jak i na różnego rodzaju przyjęcia a także do niedzielnego obiadu jako deser.
Ajerkuchy, czyli naleśniki są typowym śląskim deserem, serwowanym na różne sposoby.
Od zawsze na śląsku w każdym przydomowym ogródku rósł rabarbar, który często był zjadany urwany prosto z grządki i tonkany w cukrze to taki dawny śląski maszket.
Ptyś to lekkie, maślane, parzone ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem.
Deser pochodzi z regionu śląskiego, owoce: truskawki i maliny od plantatorów z powiatu Kłobuckiego. Tradycją wykonania tego deseru są łatwo dostępne produkty w naszym regionie. Ten deser gości od lat na śląskich stołach podczas każdej uroczystości rodzinnej.