Wyszukiwarka
Liczba elementów: 20
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Herbata przeciw kaszlowi to napój leczniczy znany od dawna i bardzo popularny wśród mieszkańców Śląska Cieszyńskiego. Emilia Kołder, autorka Kuchni śląskiej (Ostrawa 1972 r., s. 195) podając przepis na tę popularną herbatę, pisze: (…) do garnka wlać wodę, dodać kwiat bzu czarnego, jęczmień lub owies i pokajane figi, gotować godzinę pod szczelnym nakryciem.
więcej >>
Dodaj do planera
Za nami 14 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn.
więcej >>
Dodaj do planera
Eksperci Śląskich Smaków wybrani!
więcej >>
Dodaj do planera
Prezentujemy potrawy przygotowane przez uczestników XII Festiwalu Śląskie Smaki
więcej >>
Dodaj do planera
12 Festiwal Śląskie Smaki za nami! Kolejna edycja największej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się w tym roku szczególnym zainteresowaniem. Do siedziby Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, współorganizatora Festiwalu, przyjechało blisko 5 tysięcy osób!
więcej >>
Dodaj do planera
Współcześni badacze wykazują trudności w wyznaczaniu dawnych i obecnych granic Śląska, które w ciągu dziejów uległy wielu zmianom. Inaczej określa się granice fizyczno-geograficzne, a inaczej historyczne czy etniczne. Jako kraina historyczno-etnograficzna Śląsk zajmuje południowo-zachodnią część obszaru Polski, w dorzeczu górnej i środkowej Odry oraz częściowo w dorzeczu górnej Wisły. Górny Śląsk leży w obrębie dwóch polskich województw: śląskiego i opolskiego oraz w obrębie czeskiego kraju morawsko-śląskiego i kraju ołomunieckiego.
więcej >>
Dodaj do planera
W sobotnie popołudnie, 4 czerwca, jurorzy trzech kategorii konkursu kulinarnego XI Festiwalu Śląskie Smaki ogłosili swój werdykt. Złote Durszlaki i tytuły Ekspertów Śląskich Smaków powędrowały do Katowic, Bielska-Białej i Pszczyny. Gratulujemy!
więcej >>
Dodaj do planera
Festiwalowe jury miało pełne ręce roboty - jak co roku do oceny przedstawiono wiele niesamowitych smaków. Czyje propozycje były najlepsze?
więcej >>
Dodaj do planera
W II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 9 czerwca w Cieszynie zwyciężyły drużyny:
więcej >>
Dodaj do planera
Długi weekend w śląskim był nie tylko upalny, ale przede wszystkim smaczny. Nad Placem Hoffa w Wiśle unosił się aromat regionalnych potraw, a wszystko za sprawą Festiwalu „Śląskie Smaki”, którego 10. edycja odbyła się 6 czerwca w tej beskidzkiej miejscowości. Impreza przyciągnęła tłumy spragnione nie tylko kulinarnych doznań.
więcej >>
Dodaj do planera