Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 74
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą.
Królik z panczkrautem i krokietem z krupniokiem (udko z królika, sos musztardowy, panczkraut, krupniok).
Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Pierogi z serem dla dzieci to prawdziwy przysmak. Można je podawać przez cały rok.
Golonka najlepiej smakuje, kiedy ma dobrze wypieczoną skórkę oraz podana jest z zimnym piwem.
Kaczka podawana z kuglem ziemniaczanym - tradycyjną żydowską babką ziemniaczaną oraz jusem kaczym, czyli sosem, który wykorzystuje smaki pozostałe w tłuszczu po pieczeniu mięsa.
Pyzy faszerowane kaczką i kaszą gryczaną, podane z musem jabłkowym, mus jabłkowy.
Himmelreich (śląskie niebo) z kluskami śląskimi.
Himmelreich (śląskie niebo) z panczkrautem, to inaczej wieprzowina po śląsku.
Policzki wołowe w sosie własnym
Golonko pieczone w piwie. Danie wywodzi się z Niemiec, na Górnym Śląsku najczęściej serwowana przy okazji świąt górniczych.
Rolada śląska - rolada wołowa z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi