Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 67
Himmelreich (śląskie niebo) z kluskami śląskimi.
Himmelreich (śląskie niebo) z panczkrautem, to inaczej wieprzowina po śląsku.
Policzki wołowe w sosie własnym
Golonko pieczone w piwie. Danie wywodzi się z Niemiec, na Górnym Śląsku najczęściej serwowana przy okazji świąt górniczych.
Rolada śląska - rolada wołowa z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi
Tradycyjny śląski obiad - najbardziej rozpoznawane danie kuchni śląskiej. Rolada wołowa faszerowana boczkiem, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą; podawana z kluskami śląskimi, kapustą czerwoną przesmażoną z boczkiem oraz aromatycznym sosem pieczeniowym.
Pierogi z krupniokiem i jalapeno.
Gołąbki staropolskie na sosie grzybowym.
Placki ze szpyrkami
Placki szkubane
Żeberka wieprzowe na panczkraucie
Pstrąg wędzony z pieca z masłem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami.