Utworzony przez:  Agnieszka ŚOT
Data dodania:  2022-05-09

XVI edycja Festiwalu Śląskie Smaki - Zabrze, przy stadionie Arena Zabrze, w dniu 19 czerwca 2022.

Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści.

 

Program Festiwalu „Śląskie Smaki” – niedziela, 19.06.2022r. Promenada ARENA Zabrze

  • 13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”
  • 13:15-14:00 - Muzyczne Smaki Świata – koncert Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu
  • 14:00-15:00 - Krzysztof Respondek – program muzyczno-kabaretowy
  • 15:00-16:00 - Pascal Brodnicki - pokaz kulinarny
  • 16:15-17:00 - FRELE – koncert trio muzycznego
  • 17:00-17:30 - Pascal Brodnicki - pokaz kulinarny
  • 17.30-18:00 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu
  • 18.00-19:00 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki wraz z degustacją
  • 19:00-20:00 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
  • 20:00 - zakończenie Festiwalu
O statuetkę Złotego, Srebrnego i Brązowego Fartucha ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
W tym roku najsmaczniejsza impreza w regionie, czyli Festiwal "Śląskie Smaki" odbędzie się 19 czerwca w Zabrzu.
19 czerwca na promenadzie Arena Zabrze odbędzie się najsmaczniejsza impreza w województwie! Co nas czeka w tym roku?
Przedstawiamy listę członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy i produkty zaprezentowane na Festiwalu w 3 kategoriach: amatorzy, uczniowe szkół gastronomicznych, profesjonaliści.
W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii: amatorów, profesjonalistów, szkół gastronomicznych.
Nie ma lepszej okazji niż Festiwal "Śląskie Smaki", by spróbować najlepszych regionalnych potraw. Drużyny konkursu kulinarnego przygotowując swoje dania i produkty, powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. W tym roku XVI Festiwal "Śląskie Smaki" odbędzie się 19 czerwca w Zabrzu na Promenadzie przy Arenie Zabrze.
W tym roku wydarzenie odbyło się w Zabrzu na promenadzie Areny Zabrze. W konkursie kulinarnym wzięło udział 15 drużyn.