Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 100
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Deska specjałów z wędzarni (dla dwojga)
Tradycyjny galert wieprzowy/pajda
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Dawna śląska zupa "niby nic" z czerstwego chleba i czosnku, zwana też "zupą biedą", pochodząca z regionu Górnego Śląska.
Żurek na zakwasie z maślanką
Żurek Mona / jajko wolno gotowane / pancetta / ziemniak
Tatar z polędwicy wołowej / dresing Worcester / żółtko confit / kapary
Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, podany na drewnianej desce.
Śledź podawany na ciemnym, wilgotnym i słodkim chlebie gryczany, który ma swój niepowtarzalny smak (oryginalna i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie).