Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 99
W śląskiej tradycji Pszczyny dania z dzika mają swoje korzenie w bogatej historii łowiectwa na tych terenach. Rozległe lasy i bliskość gór Beskidu Śląskiego stwarzały idealne warunki dla rozwoju populacji dzików. Już od wieków polowania były ważnym elementem życia lokalnej społeczności, dostarczając nie tylko pożywienia, ale także surowców.
Żur pszczyński
Żur śląski jest charakterystyczny dla całego regionu. Jest często przyrządzany w domach i restauracjach, ceniony za tradycyjny smak i aromat.
Germuszka to tradycyjna śląska zupa zwana również zalewajką jest bardzo smaczna i sycąca.
Hekele to tradycyjna śląska sałatka przyrządzana na zimno. Potrawa pochodzi z Górnego Śląska.
Początkowo chleb nie przypominał pulchnych bochenków z chrupiącą skórką Pierwotne placki z mąki i wody były pieczone na rozgrzanych kamieniach w popiele a w późniejszych czasach na rozżarzonych rusztach. Czerstwy chleb, nie jest marnowany, tylko z niego powstaje przepyszna zupka. Kłobucka zupka chlebowa jest bardzo popularna w naszym regionie.
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Kotlet schabowy z kością panierowany w chlebie smażony na smalcu / ciaper z młodej kapusty
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem.
Dawna śląska zupa "niby nic" z czerstwego chleba i czosnku, zwana też "zupą biedą", pochodząca z regionu Górnego Śląska.
Żurek na zakwasie z maślanką