Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 266
Danie
Ziemniaki obieramy i zacieramy na najdrobniejszej tarce. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy ziemniaki z podsmażonym boczkiem i pozostałymi składnikami, wbijamy 6 jajek i mieszamy; przyprawiamy do smaku. Wszystko wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok 1 godzinę w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosem grzybowym.
Danie
Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kroimy boczek w kostkę, podsmażamy, na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę aż cebula się zeszkli. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ogórek kiszony i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Danie
Ugotować kapustę kiszoną. Pokrojone w kostkę mięso i cebulę - usmażyć, dodać czosnek roztarty z solą, mąkę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Zrobić kopytka - do ziemniaków przepuszczonych przez praskę dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Formować wałeczki, następnie pokroić ukośnie na nieduże romby i gotować w osolonej wodzie.
Danie
Comber marynujemy przez 12 godzin (inna część sarniny przez 1-2 dni). Szpikujemy boczkiem, przyprawiamy ziołami i smażymy na sklarowanym maśle z każdej strony, podlewamy czerwonym winem i krótko dusimy. Czarne kluski przygotowujemy z gotowanych ziemniaków i kilku startych surowych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej (1/4 objętości ziemniaków) i jaja. Formujemy kluski z dziurką i gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody.
Danie
Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i papryką podpieczoną z margaryną i masłem. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojone jabłka i dusimy jeszcze ok. 15 minut.
Danie
Dworska roladka z gęsi z jabłkiem, gruszką, śliwką z czarnymi kluskami, sosem jarzębinowym i surówką z kalarepy podanej na kozim serze
Danie
Nóżki wieprzowe, skórki z jarzyną gotować Obrać z kości, pokroić a wywar zszumować (dodać czosnek i pieprz) Krojone mięsko, skórki w kubkach układamy i klarownym wywarem wszystko zalewamy. Wynosimy to potem do miejsca zimnego. I przystawka gotowa Życzymy smacznego! By było pikantne cebulkę kroimy Jeszcze sokiem z cytryny całość pokropimy.
Danie
W naszej kulinarnej tradycji cielęcina była obecna od dawna. Ze względu na walory smakowe cieszy się wielką popularnością na terenie Jury i okolic i jest traktowana jako rarytas, niestety co raz rzadziej dostępny na rynku. Placki ziemniaczane delikatnie zmodyfikowane z dodatkiem kwaszonej kapusty aby przełamać smak. Wykorzystując sezonowe grzyby leśne można wzbogacić walory smakowe potrawy. Sos z kurek stanowi doskonale uzupełnienie w tym przypadku. Proste, szybkie danie i z tego co łatwo dostępne.
Danie
Liście z młodej kapusty obieramy i osobno sparzamy. Ryż gotujemy na sypko. Świeży karczek mielimy na drobnym sicie. Cebulę kroimy na cztery części i przesmażamy na maśle, następnie mielimy ją i dodajemy do mięsa, do którego dodajemy również ugotowany wcześniej ryż. Do farszu dodajemy jajka, pieprz i sól do smaku.
Danie
Ziemniaki trzemy na tarce i odciskamy wodę. Formujemy gołki i gotujemy je w osolonej wodzie. Ugotowane polewamy stopioną słoniną z cebulą. Podajemy z gotowaną kapustą.
Danie
Kapustę kiszoną parzymy na wrzątku, dodajemy grzyby przesmażone z cebulą, przyprawiamy. Z golonka usuwamy kość, robimy tzw. kieszeń, do której wkładamy przygotowaną kapustę. Całość obwijamy sznurkiem lub wkładamy do siatki masarskiej. Gotujemy z przyprawami ok. 1,5 godz.
Danie
24 godziny moczyć grasicę w mleku z rodzynkami. Następnie oczyścić z błon, pokroić w paski około 2 cm i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać prawdziwki i szalotkę, smażyć około 3 min, na koniec doprawić solą i pieprzem. Gruszki zetrzeć na tarce, dodać jajko i mąkę, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z konfiturą z czarnej porzeczki i pigwy.