Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 110
Sporządzane z ziemniaków krojonych w plastry, duszonych w specjalnym żeliwnym garnku nad ogniskiem, przykryte liściem kapusty. To tradycyjna lokalna potrawa pochodząca z Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.
Placki były smażone już przed II wojną światową, z literatury zaś wynika, że placki ze szpyrkami smażono jeszcze wcześniej, bo już na przełomie XIX i XX wieku na terenie Śląska Cieszyńskiego, na obszarze Beskidów.
Sznita Sztajgra - kanapka z kapustą kisozna, boczkiem i czerwoną cebulą.
Zestaw przepisów na kruche ciasteczka.
Naturalne lody śmietankowe.
Zupa krem z dyni.
Gołąbki w dzikiej odmianie.
Tradycyjna przystawka przy świętowaniu.
Tradycyjna śląska zupa.
Deser określany mianem "króla deserów'' .